Geschiedenis

Het Gemengd Zangkoor Heidegalm werd opgericht in 1972.
Onder leiding van de Heer Jean Ghoos, de eerste dirigent, genoot het koor vooral bekendheid met een repertoire van Slavische liederen.

In 1988 nam mevrouw Hilde Ketelslegers de fakkel over en zij dirigeert nog steeds het koor.
Zij studeerde aan het vermaarde Lemmensinstituut te Leuven en tot op heden geeft ze algemene muzikale vorming aan de Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord te Lanaken (Gellik) en Zutendaal.
De Heer Hugo Martens is al meer dan dertig jaar onze vaste huispianist. Hij componeerde ook enkele kerstliederen voor het koor.

In de voorbije jaren verwelkomde Heidegalm tijdens diverse optredens zowel koren uit de eigen als uit de omliggende gemeenten. Ook concerteerden we met koren uit het buitenland zoals het koor Legenda en het kinderkoor Sonetsjko uit Oekraïne, en het kinderkoor van de Roemeense radio en TV.
In 1990 nam Heidegalm voor het eerst deel aan de Gouden Ster wedstrijd in Lommel en behaalde er de eerste prijs in groep C.
Voor de viering van haar 25-jarig bestaan gaf het koor een uniek concert in samenwerking met het zangkoor Royerheide uit Diepenbeek en de harmonie Sint-Martinus uit Opgrimbie met uitsluitend liederen van John Rutter. In een latere ontmoeting tussen een aantal leden van Heidegalm en John Rutter liet deze laatste zich bijzonder positief en lovend uit over dit initiatief.

Vier jaar later was het opnieuw een schot in de roos. Een gezamenlijk Bach-concert van Heidegalm met het Koninklijk Opitters A Capellakoor, vier violisten en het Limburgs strijkkwartet werd een enorm succes.
In 2007 hadden we de eer een live uitgezonden TV-eucharistieviering te mogen verzorgen vanuit de Sint-Jozefkerk van Wiemesmeer.
Met de Zutendaalse koren organiseerde Heidegalm in 2010 een benefietavond ten voordele van Haïti.
Ook moderne muziek ontbreekt niet op ons palmares, met onder meer liederen van Queen, Phil Collins, ABBA en andere.

Dankzij de goede samenwerking met de Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord van Lanaken kunnen we de laatste jaren rekenen op een gelegenheidskinderkoor bij de organisatie van speciale evenementen.

Sinds 2016 brengt het koor een voorjaars- en/of een kerstconcert.
Bij de samenstelling van het concertprogramma zorgt onze dirigente steeds voor een moment suprême : het Genker Mannenkoor ‘De Heivinken’ en een doedelzakspeler bezorgden ook onze koorleden kippenvelmomenten.

Reageren is niet mogelijk